Tehnica Bowen actioneaza asupra organismul în principal prin intermediul a două dintre principalele sale sisteme (sistemul nervos și sistemul energetic) pentru a-l  readuce la starea de echilibru sau homeostază.
Cel mai probabil există o suprapunere a tuturor mecanismelor următoare (și a altora pe care nu le-am descoperit încă) fiind activate în același timp cu fiecare mișcare Bowen:
* Reechilibrarea sistemului nervos autonom:

Acest lucru este poate unul dintre cele mai profunde și mai importante efecte pe care le are tehnica Bowen asupra organismului și unde mecanismele de auto-vindecare ale organismului sunt în mare parte stimulate.

Sistemul nervos autonom controlează peste 80% din funcțiile corpului și este foarte susceptibil la factori de stres extern și stări emoționale. Majoritatea oamenilor care trăiesc în societatea noastră „civilizată” modernă se află într-o stare constantă de stres accentuat de suprasolicitare si stimulare caracteristica starii de hiperstimulare simpatica a sistemului nervos vegetativ(in regim de ’’lupta,zboara sau fugi’’).

Acest lucru ar putea explica de ce atât de mulți oameni nu se pot vindeca sau se confruntă cu recuperarea incompletă a diverselor boli traumatisme sau interventii chirurgicale. Pentru ca vindecarea să se produca, organismul trebuie să treacă de la dominanta simpatica a sistemului nervos vegetativ la o dominantă parasimpatică (in regimul’’odihna,relaxare si reparare) și pentru ca acest lucru să se întâmple, are nevoie literalmente de timp și de spațiu pentru a se desprinde și a digera stresul fizic și emoțional. Această tehnică este un antidot al stilului de viata modern care e foarte consumptiv din toate punctele de vedere .

În timpul unei sesiuni Bowen de obicei  se obtine o stare profundă de relaxare foarte des se intampla chiar ca un pacient să adoarmă .
De obicei, sunete peristaltice puternice pot fi auzite chiar după aplicarea primelor mișcari bowen. Pentru mine, când se întâmplă acest lucru, știu că organismul in ansamblu se relaxeaza la un nivel foarte profund.

Gerda Boyesen, fizioterapeut și psiholog norvegian, a dezvoltat din propriile sale cercetări și din activitatea psihanalistului austriac Wilhem Reich  un întreg sistem terapeutic numit Psihologie Biodinamică, care se ocupă de legătura organică dintre corp și psihic și abordează o gamă largă de manifestări psihosomatice.

Ea a descoperit că emoțiile declanșează o succesiune vastă de schimbări fiziologice la nivel celular. Odată ce evenimentul emoțional este trecut, corpul are capacitatea de a reveni la starea sa normală și conform teoriei sale, procesele peristaltice ale intestinelor joacă un rol crucial în acest proces de compensare. Ea a  introdus notiunea de psiho-peristaltism pentru a descrie această funcție a intestinelor. Psihoperistalismul poate și va digera literalmente reziduurile fiziologice și emoționale ale unui eveniment emoțional stresant, dar acest lucru se poate întâmpla numai atunci când organismul nu este într-o stare de alertă. Dacă o persoană traieste într-o stare constantă de stres, psiho-peristaltismul este inhibat și organismul nu este capabil să curete/elimine complet efectul stresului. Acest lucru ar putea explica de ce doar dupa câteva sesiuni Bowen oamenii încep să se recupereze, în cazul în care vindecarea de  traume, boli sau intervenții chirurgicale  ajunsesera la un platou sau  stagnasera.
Un alt beneficiu interesant al acestei reechilibrări a sistemului nervos autonom este faptul că pacientii raportează o schimbare a răspunsului lor la situațiile stresante

Reflexul de intindere:Cele mai multe mișcări se efectuează fie pe originea, fie pe inserția, ori pe  burta  mușchilor, unde sunt localizați receptorii Golgi și Spindle, informând sistemul nervos asupra stării de tensiune sau intindere  al țesuturilor musculo-tendinoase. Acești receptori sunt stimulați în timpul „provocării” și al „rulajului” din cadrul unei  mișcari bowen,modificandu-se stimulii primiti prin sistemul nervos.Acest proces poate modifica bucla durere/spasm muscular.

* Proprioreceptorii din articulatii:
Toate mișcările efectuate în jurul unei articulații afectează direct capsula și ligamentele articulare, care sunt puternic populate cu proprioreceptori. Si in acest caz,stimulii vor fi preluati de  sistemul nervos, initializand normalizarea functionarii articulatiei fără a fi nevoie de manipulare in forță.

* Punctele neuro-limfatice și circulația limfatică:
Tehnica Bowen stimulează circulația limfatică și drenajul, chiar fără utilizarea unui masaj limfatic care actioneaza  direct pe traseele limfatice (cu excepția gâtului). Din nou, există o suprapunere între mișcările Bowen și localizarea punctelor reflexe neuro-limfatice care reglează sistemul limfatic.

Acest lucru explică reacțiile de dezintoxicare și îmbunătățirea circulației după sesiunea de tratament bowen. Aceste puncte reflexe neuro-limfatice au demonstrat, de asemenea, un efect stimulativ asupra unor mușchi specifici.
* Reflexele spinale viscerosomatice / somatoviscerale segmentale:
Disfuncția organelor interne va declanșa modificări ale mușchilor, pielii și vaselor de sânge legate de organul afectat. În multe proceduri de bază ale tehnicii bowen, mișcările se fac de-a lungul coloanei vertebrale asupra mușchilor erectori și angajeaza aceste reflexe spinale pentru a produce reacții ale organele interne. Tom Bowen a susținut că, făcând aceste proceduri de bază, vor fi abordate aproximativ 80% dintre afectiunile pacienților. Deseori, pacientul va menționa că alte afectiuni decât cea pentru care s-au adresat inițial la tratament au fost rezolvate chiar dacă terapeutul nu știa despre ele (digestie, eliminare, circulație, somn mai bun …).

* Punctele   trigger:Mai multe miscari  bowen se suprapun cu locația recunoscută a punctelor   trigger. Prin eliminarea acestor puncte trigger, se va reduce durerea , se va ameliora mobilitatea articulațiilor, puterea musculară și coordonarea.
* Fascia:Fiecare mișcare Bowen se face la nivelul fasciei superficiale și va afecta relația dintre fasciile și nervii, mușchii si tendoanele asupra carora se actioneaza. Rolul principal al fasciei este de a  conecta, de aceea se numește și țesut conjunctiv. Conectează totul în organism: mușchii, oasele, organele interne și sistemul nervos central. Aceasta joacă un rol major în coordonarea musculară, flexibilitatea, alinierea posturală integritatea structurală și funcțională generală. Fascia inmagazineaza, de asemenea, amintiri ale traumelor (atât fizice cât și emoționale) modificandu-se devenind scurtata, contractata, torsionata și deshidratata. În urma unei sedinte de tratament Bowen, nu este neobișnuit ca pacienții să simtă emoții legate de traumatisme vechi, deoarece aderențele se slăbesc, țesutul cicatricial se înmoaie, postura, flexibilitatea și mobilitatea se îmbunătățesc fără a se efectua o mobilizare dureroasa profundă sau  întinderi ci doar micsari blande tip bowen. Prin miscarile Bowen executate transversal pe muschi, se creeaza un maxim de efect piezoelectric ce se raspandeste in stratul de colagen sub forma de unde, care despart unele de altele fibrele de fascie permitand o mai buna libertate de miscare.
Este notabil faptul ca miscarile acestei tehnici se suprapun peste punctele de acupunctura  unde rezistenta electrica este de 10 sau 100 de ori mai mica decat pe restul suprafetei pielii. Este logic atunci ca acest curent se va revarsa cu putere in aceste puncte si pe meridianele corespondente.

Finalul unei miscari Bowen este de natura sa genereze unde soliton. O unda soliton, are capacitatea de a transporta pe distante mari  energie, fara sa suporte pierderi iar rolul ei este de a sterge vibratiile joase lasate in urma de toxine, boli, accidente, emotii negative, etc. Permit corpului sa revina la tiparul original. Circulatia acestui tip de unde este favorizata de…apa.

* Puncte și meridiane de acupunctură:Potrivit medicinii orientale, sursa de boală și durere este congestia, rezultatul fluxului de energie blocat.
Tehnica Bowen stimulează circulația energiei (Chi sau Forta Vitala) și elimină blocajele energetice. Cele mai multe mișcări se suprapun cu punctele de acupunctură, iar unele trec de fapt peste 2 sau 3 meridiane de acupunctură dintr-o dată. În miscarea Bowen nu este necesar să se apese sau să se  stimuleze punctele, doar o mișcare de-a lungul punctului este tot ce este nevoie! Specialistii in acupunctura au corelat indicatiile de utilizare a miscarilor bowen cu indicatii similare pentru utilizarea punctelor de acupunctura corespunzatoare. Ei, de asemenea, au semnalat ca  miscarea tip bowen  produce o schimbare imediata a pulsului folosit in diagnostic in acupunctura . Majoritatea mișcărilor bowen  continute in procedurile de reechilibrare de bază se află pe meridianul vezicii urinare, care are multe puncte ce guverneaza organele interne. Suprapunerea acestor două sisteme ar putea explica componenta energetică foarte puternică a tehnicii Bowen și efectul său de echilibrare asupra organelor interne.

Memoria celulară – oamenii de ştiinţă au demonstrat că unele mişcări specifice Bowen declanşează recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea “tiparului originar” şi reinstalarea parametrilor unei stări anterioare de bine şi echilibru