Ce este tehnica Bowen ?

Tehnica Bowen este un concept nou in manipularea corporala, cu aplicare pe muschi, tendoane, ligamente sau nervi, ce a fost descoperit de regretatul Tom Bowen, in Geelong, Australia. Aceasta tehnica, actioneaza holistic, prin activarea mecanismelor de autovindecare proprii organismului. Terapeutul transmite mici impulsuri, bine controlate,  sistemului nervos vegetativ pe diferite locatii specifice, stimuland organismul sa se autovindece. Ca sa puteti aprecia corect eficienta acestei terapii, trebuie sa stiti ca in Australia (tara de provenienta) Bowtech este o terapie inclusa in sistemul asigurarilor de sanatate. Aceasta tehnica terapeutica revolutionara, are la baza teoria conform careia organsimul nostru dispune de abilitatile necesare rezolvarii oricarei afectiuni si aceste abilitati se declansaza in momentul in care se realizeaza relaxarea totala a corpului.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că unele mişcări specifice Bowen declanşează activarea memoriei celulare a organismului prin accesarea tiparului originar şi reinstalarea perametrilor unei stări anterioare imbolnavirii aceea de echilibru şi de bine.

Cum decurge o sedinta de tratament ?

Supranumită terapia secolului XXI pentru eficienţa şi rapiditatea cu care ne readuce la tiparul originar, în echilibru şi armonie, tehnica Bowen reprezintă o cale de rezolvare a multor afecţiuni cronice şi acute, a problemelor de fertilitate, emoţionale, neurologice, autoimune dar în acelaşi timp este şi un mod excelent de prevenire a imbolnavirilor.

Într-o sesiune de terapie Bowen, pacientul se află pe un pat de tratament, poartă îmbrăcăminte foarte lejera si subtire și se relaxează .O sesiune tipică începe cu administrarea a 3 secvențe de bază pentru a reechilibra zona inferioară a spatelui și sacrumului, partea superioară a spatelui și a gâtului. Tom Bowen a susținut că această rețetă de bază se adresează întregului corp și celor mai multe condiții prezentate. Acestei reechilibrari de bază generală, practicianul poate alege să adauge proceduri specifice .Toate mobilizările sunt blânde și neinvazive. Deseori mișcările vor fi sincronizate cu respirația pacientului. Reacția inițială a pacienților care au  folosit  alte modalități terapeutice poate fi să se întrebe dacă mai e ceva de făcut  sau dacă sesiunea va avea vreun efect asupra lor, dar foarte des vor experimenta rapid un profund sentiment de relaxare generală . Întregul proces este atât de liniștitor încât nu este neobișnuit ca pacienții să adoarmă în timpul sesiunii. Prin activarea mecanismelor de autovindecare, corpul îşi alege singur priorităţile, ordinea în care îşi rezolvă problemele, de obicei în funcţie de vechimea şi importanţa lor.Fiecare persoană răspunde la această terapie în ritmul şi în limitele ei. Este restabilită sănătatea întregului organism afectat uneori de boli care nu pot fi diagnosticate: lipsa energiei şi vitalităţii, stres, lipsa bucuriei de a trăi.Acestia adesea experimenteaza sentimente de eliberare de energie și de usurare după o mișcare bowen. Există pauze frecvente în timpul sesiunii, acestea fiind importante pentru a da timp organismului să răspundă la mișcări. În timpul acestor pauze  terapeutul părăsește camera pentru a lasa  pacientul sa se odihneasca în liniște. În timpul ședinței discuțiile mici nu sunt încurajate, deoarece tot ceea ce face terapeutul și ambianța generală a sălii de tratament (lumina blanda, temperatură confortabilă în cameră …) ar trebui să invite la relaxare. O sesiune obisnuita poate dura  de la 20 la 60 de minute. Unele sesiuni pot fi foarte scurte, 5-10 minute când se utilizează proceduri avansate sau dacă se face o „remediere rapidă” .

Pacientul va fi ajutat  sa se ridice de pe pat și va fi invitat să meargă câteva minute la sfârșitul tratamentului pentru a ajuta la ameliorarea posibilelor dureri reziduale cu care se confruntă dupa ce a stat pe patul de tratament.. O imbunatatire  substantiala sau totala poate sa apara pana la sfarsitul sesiunii ori in orele sau zilele urmatoare, pe masura ce corpul continua sa se reechilibreze.
Pentru a sprijini acest proces și a ajuta la integrarea noilor modele de mișcare, pacienților li se va cere să urmeze recomandări specifice, să bea mai multă apă decât de obicei și să faca mai multa miscare. Mersul pe jos este ideal.

În ziua tratamentului este important să nu stați mai mult de 30 de minute asezat sa evitați exercițiile fizice intense și băile fierbinți sau dușurile scoțiene, pungile de încălzire sau pachetele de gheață, deoarece acestea ar putea diminua sau chiar antidota efectul sesiunii.De obicei urmatoarea programare se face la un interval de 5-10 dar cel mai bine este la 7 zile.
Cum poate fi integrata tehnica bowen intr-un  program de tratament:
Tehnica Bowen este o terapie complementară, ceea ce înseamnă că va spori, va completa si  nu va interfera cu alte îngrijiri medicale. Cu toate acestea, manipularea, masajul profund , acupunctura sau utilizarea electro-terapiei imediat după sau inainte de o sesiune Bowen pot submina eficacitatea acesteia. Acest lucru se datorează faptului că, în urma unei sesiuni Bowen, organismul continuă cel mai adesea să treacă prin schimbări pentru următoarele 2 până la 5 zile, de la auto-ajustări la o eliberare notabilă de toxine. Acest proces de auto-vindecare poate fi scurtcircuitat prin aplicarea altor modalități prea curând.

De ce sa alegi Bowen ?

Pentru că:

  • este inteligentă, aplicându-se personalizat în funcţie de priorităţile alese de fiecare organism şi accesând cel mai profesionist vindecător – doctorul interior.
  • este delicată – mişcările Bowen sunt blânde şi uşoare aducând organismul într-o stare de relaxare profundă care îi permite inteligentei corpului să acţioneze in directia autovindecarii.
  • este simplă – nu impune schimbări majore în modul de viaţă
  • este eficientă – cei mai mulţi dintre pacienţi nu au nevoie decât de câteva sedinţe pentru rezolvarea unor probleme .Sedintele de tratament au loc o data la 7 zile.
  • este generoasă – nu are contraindicaţii şi efecte secundare. Se adresează deopotrivă celor sănătoşi şi celor suferinzi, tineri sau vârstnici, copii sau adulţi, femei însărcinate, sportivi, convalescenţi… Se adresează deopotrivă problemelor acute cât şi celor cronice.